Грета Тунберг „Ние сме на ръба на масово изчезване, а вие говорите само за пари“

Шведската активистка Грета Тунберг, създателка на младежкото движение за климата "Петъци за бъдеще", нападна в понеделник световните лидери заради тяхното бездействие в борбата срещу изменението на климата.


По време на срещата на върха за климата в Ню Йорк, САЩ, 16-годишната активистка критикува световните лидери, че продължават да говорят за "вечния икономически растеж, когато светът живее на границата на масовото изчезване".


"Хората страдат, хората умират и екосистемите се сриват. Ние сме в началото на масовото изчезване и единственото нещо, за което говорите, са парите и приказките за вечния икономически растеж", критикува Тунберг по време на участието си.


„Как смеете да продължавате да гледате на другата страна и да идвате тук, за да кажете, че сте направили достатъчно, когато нужните политики и решения не се виждат никъде?", попита активистката, номинирана за Нобелова награда за мир за 2019, за борбата си с изменението на климата.


Момичето, което спря да ходи на училище в петък, за да протестира срещу глобалното затопляне и създаде глобалното движение „Петъци за бъдещето", обвини световните лидери в предателство към младите хора.


"Очите на бъдещите поколения са насочени към вас. Ако решите да ни провалите, казвам ви, че никога няма да ви простим. Няма да ви позволим да се измъкнете с това", каза Тунберг сред аплодисментите на присъстващите на срещата на върха.


Гласът на Грета бе чут в няколко международни форума. По време на конференцията на Организацията на обединените нации за изменение на климата през 2018 г., проведена през декември в полския град Катовице, тя разкритикува „лидерите, които казват, че обичат децата, но крадат бъдещето им пред собствените им очи".


Месеци по-късно Тунберг говори в Европейския парламент, където предупреди, че около 2030 г. "ще започне необратима верижна реакция, която най-вероятно ще доведе до края на нашата цивилизация, каквато я познаваме".


Миналия петък Тунберг проведе глобална демонстрация, в която участваха милиони хора, които поискаха правителствата да предприемат реални мерки за противодействие на изменението на климата.

Станете почитател на Класа