Памела Андерсън съобщи за "психологически изтезания" срещу Асандж в затвора в Белмарш

Американската актриса Памела Андерсън отново поиска освобождаването на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, като смята, че животът му „е в опасност и той е изложен на психологически изтезания".


Асанж, който чрез своя сайт разкри документи, които компрометират няколко правителства, и главно това на САЩ, беше арестуван през април и в момента очаква съдебен процес в затвора за максимална сигурност в Белмарш, югоизточен Лондон, Англия.


Там той беше посетен  от Андерсън, която описа условията на задържане по време на интервю за телевизионното предаване „Добро утро Британия": „Това не е място, където искате да оставите скъп приятел, и много се тревожа за Джулиан. Мисля, че той е измъчван психологически , за това се говори в ООН ".
Андерсън се позовава на изявленията на специалния пратеник на ООН срещу изтезанията Нилс Мелцер, който през май предупреди, че Асанж показва „всички типични симптоми на продължително излагане на тежък психологически стрес".


Австралийският журналист трябваше да се възползва от условно освобождаване в неделя, 22 септември, след като изтърпя половината от настоящата си присъда, издадена за нарушаване на условията на гаранцията му по време на престоя си в еквадорското посолство в Обединеното кралство.


В петък, 13-ти, Магистратският съд в Лондонския квартал Уестминстър реши, че не може да използва това право, защото може да "избяга отново".


"Той трябва да бъде освободен. Той беше прав да потърси убежище, защото всичко, което каза, ще се случи", заяви актрисата, която е много критична към правителствата на САЩ. и Обединеното кралство във връзка с ареста на Асанж.

Станете почитател на Класа