Пентагонът ще разположи войски в Близкия Изток след нападението над саудитските петролни съоръжения

Президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри разполагането на американските сили в Близкия изток, за да защити Саудитска Арабия след атаката над нейните петролни съоръжения миналия уикенд.


Според Пентагона мобилизацията ще бъде отбранителна и ще се фокусира основно върху въздушната и противоракетната отбрана.


"Съединените щати не търсят война с Иран, но имат много военни варианти", заяви американският министър на отбраната Марк Еспер.


Политикът отново обвини Техеран за атентата на 14 септември, като го нарече "драматична ескалация на иранската агресия" в региона. В отговор на искания за съдействие от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, Еспер обяви, че Вашингтон ще ускори доставките на оръжие и ще изпрати повече войски и техника в Персийския залив, главно активи за противовъздушна отбрана и ракети.


Точните подробности за разполагането все още се решават, заяви генерал Джоузеф Дънфорд, президент на Съвместния началник на щабовете на САЩ, като добави, че не става въпрос за „хиляди" войници.


Според Еспер разполагането има три цели: да спомогне за укрепването на защитата на Саудитска Арабия и Емиратствата, гарантиране на свободния поток на търговията в Персийския залив и защита на международния ред, основан на правилата, които Иран уж оспорва.


Отношенията между Вашингтон и Техеран се влошиха още повече на 14 септември, когато рафинериите на основната саудитска петролна компания претърпяха пожар след атака с дронове, за която САЩ и Саудитска Арабия обвиняват Иран.


Ислямската република отхвърля тези обвинения, наричайки ги „максимална измама". Техеран настоява, че зад акцията стоят бунтовниците Хути от Йемен, които се бият срещу водена от Саудитска Арабия военна коалиция в Йемен и поеха отговорност за нападението.

Станете почитател на Класа