128 000 войници участват в масовите учения Център-2019 на Русия, Китай и Индия

Русия започна, заедно с Китай и Индия, мащабни военни игри с маневри от Каспийско море до Централна Азия. В съвместните стратегически учения „Център-2019", които започнаха в понеделник, участват около 128 000 войници и повече от 20 000 единици военна техника.


Те включват 600 самолета, 15 военни кораба, 250 танка и 20 000 превозни средства и други военни системи. Освен руската, китайската и индийската армия, в тези масови учения участват войски и командири от четири страни в Централна Азия: Казахстан, Таджикистан, Киргизстан и Узбекистан.


В рамките на Център-2019 войници от специалните части (Спецназ) на Централния военен окръг на Руската армия проведоха обучение в района на Оренбург, в което симулираха атака срещу вражески команден пункт.


По време на обучение в района на Астрахан в югозападна Русия, проведено в рамките на военните учения, руските военновъздушни сили отблъснаха "атаката" на симулиран враг.


В маневрите участваха системите за противовъздушна отбрана С-300 Фаворит, С400-Триумф и Панцир-С, докато изтребителите МиГ-31, Су-27 и Су-35С предоставиха огнева подкрепа от въздуха.


По време на друг етап от ученията, ракетно-тактически-оперативен комплекс "Искандер" показа за първи път в Казахстан способностите на това руско въоръжение, стреляйки от изпитателния полигон Сари-Шаган.


Руските части изстреляха своите ракети срещу симулиран терористичен лагер, разположен на няколкостотин километра от техните позиции. От своя страна системите за противовъздушна отбрана Панцир-С създадоха щит за тези части, за да ги предпазят от евентуални авиационни атаки и крилати ракети.


Силно впечатление направи стрелбата на батарея, въоръжена с ракетите Солнцепьок, чиято огнена сила, определяна като „чудовищна", се превъзхожда само от ядрените боеприпаси. Термобарните ракети със запалима течност, генерират пламтяща зона с температура 2000 градуса, като обхватът им не надвишава шест километра.


Резултатите от съвместното тактическо учение показват, че въоръжените сили на Русия и Казахстан успешно са постигнали целите си, докато противовъздушните отбранителни системи са гарантирали успешно покриване на първоначалните им позиции.


Пекин участва с над 1600 войници, стратегически танкове и бомбардировачи. Ню Делхи изпрати стотици войници на учението, което се провежда на фона на подновеното напрежение между Индия и Пакистан заради спора в Кашмир.


Руският президент Владимир Путин оцени положително стратегическите учения „Център-2019", след като в петък посети военна база на границата с Киргизия, където той наблюдава част от големите учения в руския регион Оренбург, в която участваха изтребители, хеликоптери, сухопътни превозни средства и сухопътни войски.

Станете почитател на Класа