Тръмп на стената в Сан Диего: "Мексико беше фантастично"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп посети част от граничната стена в Отай Меса в Сан Диего, Калифорния в сряда, където направи преглед на напредъка на изграждането на оградата и изтъкна „помощта на Мексико" за нейното постигане.


"Ако наложа на Мексико мита само 5%, това ще плати стената, но не искам да го правя, защото Мексико беше фантастично. Бихме искали подкрепата на Конгреса, но го направихме по различен начин. Направихме го с помощта на Мексико, направихме го с помощта на Пентагона ", заяви американският президент.


Тръмп изтъкна ролята на Мексико в задържането на мигранти, които се опитват да достигнат територията на САЩ. Администрацията на Андрес Мануел Лопес Обрадор разположи повече от 6000 агенти от новосъздадената Национална гвардия, за да спре потока от хора, в операция, която беше силно критикувана от организациите за правата на човека.


Решението на Мексико искаше да избегне налагането на 5% мита на мексиканските продукти, с което Тръмп ги беше заплашил. Според официални данни, латиноамериканската страна е намалила потока на миграция към САЩ с 58,7%.


Минути преди пристигането си в Сан Диего, като част от посещение за набиране на средства за президентската си кампания, Тръмп публикува съобщение на английски и испански език срещу мигрантите в профила си в Twitter.


В Отай Меса, граничещ с мексиканския град Тихуана, Тръмп подчерта, че стената е непроницаема, "защото металните части на оградите са изпълнени с бетон" и подчерта, че не може да бъде изкачвана.


След това американският президент положи подписа си с маркер върху част от граничната стена.


Изграждането на стената беше едно от основните обещания на Тръмп, които той спази преди изборите през 2020 година.

Станете почитател на Класа