Венецуелското правителство и опозицията подписаха споразумение

Венецуелското правителство и умереният сектор на опозицията подписаха споразумение в понеделник като част от „Националната маса за диалог за мир", в която те работят от няколко месеца.


Сред първите "частични споразумения" между страните са:


Парламентарната фракция на управляващата Обединена социалистическа партия на Венецуела (PSUV) и съюзническите движения незабавно се реинтегрират в Националното събрание.


Новата конформация на Националния избирателен съвет (CNE) и изборните гаранции за процеса на гласуване ще се реализират незабавно.


Системата на правосъдието ще бъде призована чрез Комисията за истината да постигне съгласие относно мерките за разрешаване на лишаването от свобода в случаите, когато правната система позволява това.


Предложението за обмен на петрол за храна, лекарства и консумативи ще бъде подкрепено в съответствие с механизмите на Организацията на обединените нации (ООН).


Потвърждаване и защита на правата на Венецуела над Гвиана Есекиба чрез политически преговори.


Отхвърляне на санкциите и изискване за незабавното им отстраняване.


За правителството на Венецуела документа подписа вицепрезидентката Делси Родригес; министърът на комуникацията и информацията Хорхе Родригес и външният министър Хорхе Ареаза.


Опозиционната делегация беше представена от лидери на Движението за социализъм (MAS), Прогресивен напредък (AP), Решения и промяна и други личности.


Президентът Николас Мадуро изрази задоволството си от подписването на споразуменията и счита, че те са "крачка към постигане на съвместно съществуване и мир". "Всички врати за диалог ще останат отворени за спокойствието на всички венецуелци", написа той в профила си в Twitter.


В тази среща, която се проведе в Жълтата къща, седалището на външното министерство на Венецуела, присъства и дипломатическият корпус, акредитиран във Венецуела.


Министърът на съобщенията каза, че в изпълнителната власт са „наясно с трудностите" и че „оставят различията встрани", за да „търсят реални решения за хората от Венецуела".

Станете почитател на Класа