Италиански регион предлага 28 000 долара на всеки, който се премести там

Италианският регион Молизе се стреми да привлече нови жители с месечен активен доход за пребиваване (RRA) от 700 евро - около 781,50 долара - за три години, общо 25 200 евро или 28 130 долара, съобщават местните медии.


На 16 септември бюлетинът на региона Молизе ще публикува поканата с изискванията за получаване на тази помощ, като например желаещите да пребивават в села с по-малко от 2000 жители или да поемат ангажимент да открият и поддържат бизнес минимум пет години.


"Пекарна, магазин за канцеларски стоки, ресторант, каквото и да било: това е начин да оживим градовете си и в същото време да увеличим населението", заяви президентът на Молизе Доната Тома пред британския вестник The Guardian.


Всяко населено място ще получи 10 000 евро (около 11 165 долара) за развитие на инфраструктура и насърчаване на културни дейности. "Не става въпрос само за увеличаване на населението, а за предлагане на причина да останат и предотвратяване на този регион да бъде обезлюден след няколко години", каза Тома.


Молизе, област, която в момента има около 305 000 жители, иска да обърне тенденцията за намаляване на населението, която се изостри наскоро: информация от Националния статистически институт на Италия (Istat), публикувана от The Guardian, сочи, че повече от 2800 души са починали или напуснали през 2018 г., почти с 1000 повече от предходната година.


Намаляването на раждаемостта и увеличаването на миграцията на младите хора в други страни, наред с други фактори, доведоха до намаляване на населението на Италия с 667 000 между 2014 и 2018 г., от които около 157 000 са напуснали тази европейска държава само през миналата година.


В момента в Италия живеят около 61 милиона души и се изчислява, че 29,4% са на възраст над 60 години. Този процент прави тази страна най-старата в Европа и втората в света, след Япония.


ООН прогнозира, че италианското население ще запази този спад през следващите години, до 40 милиона към 2050 г. На този фон, няколко трансалпийски градове започнаха различни планове за справяне с тази ситуация, от приемане на търсещи убежище - както прави Сутера (Сицилия) - или продажбата на празни къщи за символичната цена от едно евро.

Станете почитател на Класа