Банката на БРИКС одобри инвестиционни проекти за над 10 милиарда долара

Общата стойност на инвестиционните проекти, одобрени от Новата банка за развитие (NBD) на страните от БРИКС, е надхвърлила 10 милиарда долара, според руския външен министър Сергей Лавров.


"Насърчаването на стратегическите партньорства от БРИКС е един от приоритетите на външната политика на Русия", заяви той в интервю за Националния информационен институт на Суринам.


Според Лавров икономиката е неразделна част от асоциацията на страните от БРИКС, „като тази група държави надмина Г7 по обща икономическа мощ".


"NBD, която работи успешно, вече одобри инвестиционни проекти на стойност над 10 милиарда долара. Споразумението за резерви за извънредни ситуации на БРИКС, предназначено да помогне за поддържане на финансовата стабилност на групата от пет държави, също функционира ефективно ", каза Лавров.


Блокът БРИКС, състоящ се от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, основа съвместно NBD през 2014 г. Всяка държава притежава по 20% от акциите и се ползва със еднакви права на глас в институцията, чиято централа е в китайския град Шанхай.


Целта на банката, чийто първоначален капитал е 100 милиарда долара, е да финансира устойчивото развитие на инфраструктурни проекти в страни с нововъзникващи икономики.

Станете почитател на Класа