Microsoft: Натискът на Тръмп срещу Huawei застрашава оцеляването на американските компании

„Несправедливият и антиамерикански натиск на правителството на САЩ срещу китайския гигант на телекомуникациите Huawei може да засегне самите американски технологични компании, включително Microsoft", предупреди в интервю за Bloomberg Businessweek президентът и директор на корпорацията, Брад Смит.


Що се отнася до включването на Huawei в търговския „черен списък" на САЩ, Смит заяви, че неговата компания е поискала от регулаторите на САЩ да хвърлят повече светлина по въпроса, тъй като подобни мерки не трябва да се предприемат без „солидна основа от факти, логика и при върховенство на закона. "


„Често това, което получаваме в отговор, е:„ Е, ако знаеха каквото ние знаем, щяха да се съгласят с нас", каза мениджърът, който каза, че отговаря на това предложение със следното предложение:„ Страхотно, покажете ни какво знаете за да можем да решим сами."


За Смит „да се казва на технологична компания, че може да продава продукти, но не и да купува операционна система или чипове, е еквивалентно на това да се казва на хотелска компания, че може да отвори вратите си, но не и да поставя легла в стаите или храна в ресторанта си. Във всеки случай се рискува оцеляването на тази компания", заяви президентът на Microsoft.


В рамките на търговската война в САЩ и Китай, Huawei е в центъра на вниманието на Вашингтон, който обвинява компанията, че е шпионирала за Пекин чрез своите устройства, нещо, което компанията отрича.


През май Министерството на търговията на САЩ включи китайския производител в своя търговски черен списък, което не позволява на американските доставчици да преговарят с тази компания.


На 19 август американският търговски секретар Уилбър Рос обяви удължаване до 19 ноември на временния общ лиценз, предоставен на тези, които търгуват с тази китайска компания, като се има предвид, че „някои американски компании зависят от технологията на Huawei, затова им даваме още малко време за адаптиране ".


В същото време правителството на САЩ реши да добави още 46 дъщерни дружества на Huawei към своя търговски „черен списък".

Станете почитател на Класа