Археолози откриха 2100-годишен „смартфон“ в гробница в руската Атлантида

Група археолози са открили странен черен правоъгълен предмет до скелет на жена в гроб при разкопките на Ала-Тей, в Република Тува (Русия), съобщава The Siberian Times.


Изследователите нарекли жената "Наташа", докато нейният аксесоар бил наречен "айфон". Устройството е почти със същия размер като популярния телефон на Apple и дори има дупки в горната и долната си част както известния смартфон.


Всъщност става въпрос за катарама на възраст над 2100 години, изкопана в гробница в така наречената руска Атлантида, име, дадено на планински район в Сибир, който е покрит с вода и се появява само за няколко седмици годишно.


Павел Леус, един от археолозите, който участва в разкопките, обясни, че екипът провежда експедиции на гробницата Ала-Тей от няколко години. Леус добави, че откриването на този интересен обект е направено през 2016 г., но резултатите са оповестени публично едва сега.


„Погребението на Наташа със смартфона от ерата Xiongnu остава едно от най-интересните в това място за погребение", каза експертът.


Котарамата, 18 на 9 сантиметра, е изработена от скъпоценни камъни, инкрустирани с тюркоаз, карнел и седеф и е украсена с китайски монети Wu Zhu. Тези монети са помогнали на учените датират обекта на 2137 години, когато монетите са били сечени.

Станете почитател на Класа