Аналист на ЦРУ: Путин предупреди Буш 2 дни преди 11.09 за риска от терористична атака срещу САЩ

Бившият американски президент Джордж Буш (2001-2009) е бил предварително информиран от руския си колега Владимир Путин за съществуването на терористична заплаха срещу САЩ, казва бившият анализатор на ЦРУ Джордж С. Бийб.


Както той обяснява в книгата си „Руският капан: как нашата война в сянка с Русия може да се превърне в ядрена катастрофа", която беше публикувана току-що, руският президент Владимир Путин е информирал през 2001 г. тогавашния обитател на Белия дом за риска от терористична атака, два дни преди трагичните атаки срещу кулите-близнаци на Ню Йорк и Пентагона.


Джордж С. Бийб служи на американското правителство почти 25 години и известно време е заемал длъжността директор на руския анализ в ЦРУ, както и съветник на Белия дом по руските въпроси за тогавашния вицепрезидент Дик Чейни. В момента той е вицепрезидент на Центъра за национален интерес, мозъчен тръст със седалище във Вашингтон.


"Путин беше се обадил по телефона на президента Буш два дни преди атаките, за да предупреди, че руското разузнаване е открило признаци на начална терористична кампания, нещо, което се подготвя, което идва от Афганистан", казва Бийб в своята книга.


Бившият анализатор също припомня, че руският президент е бил и първият чуждестранен държавен глава, който се е свързал с Буш след събитията от 11 септември, за да изрази съболезнованията и подкрепата си за американската нация.


В архивите на официалния сайт на Кремъл има запис от 10 септември 2001 г., в който се казва, че този ден Путин и Буш са провели телефонен разговор. Говори се, че е направен по инициатива на американската страна и че лидерите са обсъдили въпросите, свързани с подготовката на тяхната двустранна среща в рамките на срещата на върха на АТЕС, проведена през октомври същата година в Шанхай.


„Беше изразено удовлетворение от динамиката в развитието на двустранните отношения, както и от интензивността на контактите на различни нива в областта на военно-политическото, икономическото и други области на сътрудничество", се казва в изявлението.


През 2016 г., по повод 15-ата годишнина от най-тежката терористична атака в историята на САЩ, списание Politico интервюира няколко висши служители, които са придружавали Буш този ден, който поради съображения за сигурност, останал на борда на президентския самолет, Air Force One, в небето над Съединените щати. Както припомня тогавашният ръководител на кабинета на Белия дом Анди Кард, "една от първите мисли на президента беше Владимир Путин".

 

"Путин има голямо значение", заяви Гордън Джондрое, бивш прес секретар на Белия дом. "Всички военни системи бяха поставени на ядрена готовност и беше необходимо да се уведоми Путин, че не подготвяме атака срещу Русия", каза той. Според него Путин "беше страхотен, тъй като той веднага каза, че Русия няма да отговори и няма да обяви тревога от своя страна. Той разбра, че сме били нападнати и че трябва да сме нащрек".


"Путин беше фантастичен този ден. Той беше различен Владимир Путин през 2001 г. Съединените щати не можеха да имат по-добър съюзник на 11 септември от Русия и Путин", заяви друг бивш прессекретар на Белия дом, Ари Флейшер.

Станете почитател на Класа