„Централните банки са новата Църква и ги третират като светци и апостоли“

Един от проблемите, разгледани от анализатора Макс Кайзер, се основава на доклади от австралийската преса, относно факта, че в тази страна финансовите субекти насочват своите длъжници към благотворителна организация, която е посветена на раздаване на храна на нуждаещите се. Според Макс с това решение банките „субсидират НПО да изхранват клиентите им и така те продължават да плащат толкова високите ипотеки".


В Австралия, "ако човек вземе ипотека, банката се притеснява, че това лице не може да я изплати, тъй като, докато заплатите едва са се повишили, цената на жилищата не е преставала да го прави; следователно е създала бонове, така че длъжниците могат да получават храна ", казва той.


Той сравнява тази "плачевна" панорама с тази на Църквата, която през Средновековието е имала много собственост. Сега "централните банки са новата Църква и ги третират като светци и апостоли", добави Макс.


От своя страна, събеседникът му, Марк Валек, каза, че в момента има признаци, че социалният договор „се нарушава и че хората вече не му се доверяват". Според Валек един от признаците на това е спадът в раждаемостта в няколко страни, традиционно с висока раждаемост. "Хората вече не са сигурни, че могат да водят същия стандарт на живот, с който са свикнали", каза той.


Друг от знаците, които отразяват липсата на доверие в социалния договор, е феноменът на криптовалутите, които се възприемат от по-младите поколения, защото се страхуват от срива на системата и се чувстват по-сигурни, като разполагат с няколко биткойни.


И накрая идва растящата цена на златото, която се увеличава при редица негативни обстоятелства в световната икономика.

Станете почитател на Класа