Алехандро Гиаматтей: "Проблемът с миграцията не се решава, като го криминализираме"

Избраният президент на Гватемала Алехандро Гиаматтей планира да сключи споразумение за миграция на хора от Ел Салвадор и Хондурас, които са изпратени на територията на Гватемала, когато кандидатстват за убежище в САЩ, заяви той в ексклузивно интервю за RT по време на посещение във Вашингтон.


По отношение на мигрантите от други държави, гватемалският политик заяви, че страната му няма да бъде сигурна трета страна, тъй като не отговаря на характеристиките, установени от международното право. Това е формулата, по която Гватемала е имала намерение да приема мигранти в случай, че молбата им за убежище на територията на САЩ е отхвърлена.


„В Гватемала трябва да се обработи заявката им, ако е интересът им е да останат в Гватемала", обясни Гиаматтей, като уточни, че в противен случай те ще бъдат депортирани в съответните страни. Най-общо казано, политикът смята, че е необходимо „да се разрешат причините, които пораждат миграция, а не последиците".


Гиаматтей, който ще встъпи като президент на Гватемала на 14 януари, смята, че проблемът няма да бъде решен чрез "криминализиране на миграцията, а чрез човешкото развитие". Той смята, че "ако човек има жилище, образование, безопасност, здраве и работа, той не напуска своята страна " . Ето защо той има за цел да насърчи Националния план за иновации и развитие, който да обърне причините за имиграцията и ниските темпове на човешко развитие и неравенство, които съществуват в централноамериканската страна.


Целта му е да създаде насаждения от макила, които да генерират между 100 000 и 200 000 нови работни места, което, уверява той, ще накара около 1,5 милиона души да решат да останат в централноамериканската страна, тъй като ще могат да осигурят доходи за семейството си.


От друга страна, той каза, че когато встъпи в длъжност, ще постави заместник-министър на външните работи във Вашингтон, който ще отговаря за консулското и имиграционно обслужване на САЩ и Мексико, за да помогне за разрешаването на въпроса за отделните семейства, както и за случаите, в които гватемалците не са третирани добре в дипломатическия си щаб, което, припомни той, породи множество оплаквания. Както той припомни, около 2 милиона негови сънародници живеят в САЩ.


Той каза още, че по време на мандата си той ще изпълнява " програма за безпрецедентна в историята на Гватемала борба с корупцията, с цел спасяване на институциите и укрепване на демократичните процеси".


Всъщност политикът отговори утвърдително на въпроса дали смята Гватемала за опасност за националната сигурност на САЩ. „Страна, в която някой може да получи фалшив паспорт, представлява проблем за сигурността на всеки", заяви Гиаматтей.

Станете почитател на Класа