Brexit – още един пирон в ковчега на фиатните валути

Биткойн е сравнително стабилен в сравнение с британския паунд. Вероятно поради парламентарни размирици, целящи да предотвратят заплахата на правителството да изтегли страната от Европа без сделка.

 

Либералният всекидневник на Обединеното кралство “The Independent” съобщава на 3-ти септември, че на фона на парламентарната драма на страната и премеждията на паунда, Биткойн вижда солиден и продължителен период на растеж. По време на писане на статията най-важната криптовалута се търгува над $ 10,534 – печалба от 10.64% за седмицата.

 Междувременно британският паунд в един момент се търгуваше под 1,20 долара – ниво, което не се е наблюдавало от 1985 г. Насам.

 

 

Политическият смут през 2019 г. не се ограничава до продължителното прекъсване на Brexit, но включва ескалиращо търговско напрежение между Съединените щати и Китай, задълбочаваща се валутна криза в Аржентина и жестоки антикитайски протести, обхващащи целия Хонконг.

The Independent цитира интервю с Маркъс Сванепоел, изпълнителен директор на криптовалутната компания Luno, който каза следното:

След безотказна търговия през уикенда, вчера Биткойн мина срещу пазарната тенденция, бързо пробивайки нивото от 10,000 долара, достигайки 10,500 долара.

Днес фокусът ще бъде върху Европа и развитието на Brexit във Великобритания, както и задълбочаващата се криза в Аржентина.

Коментарите на Сванепоел отекват по-ранни разсъждения от Никълъс Грегъри, главен изпълнителен директор на блокчейн фирмата “CommerceBlock”, който наскоро отрази страхотното въздействие на политическите катаклизми върху традиционните пазари и фиатните валути:

Излизането от ЕС без сделка не само ще създаде смут и нестабилност в две основни фиатни валути, но и ще предизвика криза на идентичността на глобалната система, тъй като непредвидимостта и уязвимостта на основните глобални фиатни валути са оголени.

Нийл Уилсън, главен пазарен анализатор на Markets.com, освен това отбеляза, че перспективите за паунда ще страдат не само от нереализирана сделка, но и от несигурността, предизвикана от предсрочните общи избори във Великобритания.

Реакцията на традиционния финансов сектор задълбочава – а не смекчава – загубата на доверие в пазарите при текущия геополитически климат. Грегъри твърди, че силата на криптовалутите се утвърждава, когато централните банки увеличават паричното предлагане, заявявайки:

Това е още един пирон в ковчега на фиат.

 

Cryptodnes. bg

Станете почитател на Класа