Тръмп може да е разкрил в Twitter възможностите на американските шпионски спътници

Американският президент Доналд Тръмп може да направил публична чувствителна информация, като качи сателитна снимка на иранския космодрум, свидетел на провала на изстрелване на ракета и сателит в четвъртък.


В своя акаунт в Twitter и само един ден след експлозията на ракетата-носител "Сафир" на космодрума в Семнан, обитателят на Белия дом отрече каквато и да е отговорност на страната си за случилото се. Американските власти протестират срещу космическото развитие на Иран, тъй като се опасяват от възможното му военно приложение.


Пожелавайки на Техеран „най-добрия късмет да определи какво се е случило на първи Сайт", Тръмп качи снимка, която изглежда отпечатана и снимана с телефон, показващ космодрума след аварията с много висока резолюция, която нямаше как да не привлече вниманието на експертите.


Някои интернет потребители анализираха изображението и определиха, че то е направено от американския разузнавателен спътник САЩ 224.


"Просто не очаквах Тръмп да направи сателитен образ с толкова висока резолюция", заяви Джефри Люис, главен изследовател по контрола на оръжията в Института за интернационални изследвания в Мидълбъри (САЩ).


Сателитните снимки с висока разделителна способност подлежат на контрол от властите. На частни спътници е разрешено да публикуват снимки с разделителна способност не по-голяма от 25 сантиметра. Снимката, туитвана от Тръмп, изглежда е с 10 сантиметра, така че може да предостави полезна информация на противниците на САЩ.


Порталът Quartz отбелязва, че "знанието доколко тези сателити могат да виждат, би могло да помогне на противниците да скрият чувствителните си дейности, в допълнение към отдаване на дължимото на стратегическата несигурност заради възможностите на САЩ да наблюдават задните дворове на други държави. "


"Това ще има глобални последици", заяви Джошуа Полак, експерт по ядреното разпространение, пред CNBC, който определи президентския акт като "пълно безразсъдство".


Силно чувствителни сателитни снимки се разпространяват в много редки случаи. В края на 90-те и началото на 2000-те бяха представени изображения с ниско качество, които илюстрират военните действия на САЩ. в Близкия изток

Станете почитател на Класа