Роджър Уотърс от Pink Floyd пя в подкрепа на Асандж пред британското МВР

Роджър Уотърс, съосновател и басист на емблематичната рок група Pink Floyd, изпълни в понеделник хитовата си песен „Искам да бяхте тук" в знак на солидарност с основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, който е в затвор в югоизточен Лондон, изправен пред до 175 години затвор и възможна екстрадиция в САЩ.


Спектакълът се състоя в 18:00 (местно време) в понеделник, в централен Лондон, пред централата на британското Министерство на вътрешните работи, по време на митинг в подкрепа на журналиста. Освен известния рокер, на сцената излезе и награденият режисьор и журналист Джон Пилгер, който наскоро посети Асанж в затвора в Белмарш, където според него активистът е подложен на психологически изтезания.


С изпълнението си Уолтърс иска да лансира протест срещу затварянето на съоснователя на WikiLeaks, който е в затвора от миналия април до приключване на съдебния процес по екстрадицията му в САЩ, където може да бъде осъден на смърт, по обвинение за филтриране на класифицирани материали, конспирация и предателство.


Асанж е бежанец от почти седем години в посолството на Еквадор в Лондон от юни 2012 г., когато Кито му предостави политическо убежище, за да не бъде екстрадиран в Швеция.


Австралийският активист беше арестуван в Лондон на 11 април - след като беше изгонен от легацията и дипломатическото убежище и еквадорско гражданство бяха оттеглени - за предполагаеми нарушения на условията на пробация, които е извършил по време на престоя си в посолството в Лондон.

Станете почитател на Класа