ЕЦБ предупреди за опасностите от криптовалутата на Facebook

Ив Мерш, член на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ), предупреди за последиците, които използването на либрата на Фейсбук може да има върху европейската икономика, в допълнение към описанието й като „съблазнителна и коварна".


В реч, изнесена във Франкфурт, мениджърът подчерта, че криптовалутата, която ще стартира през първата половина на 2020 г., е разработена от „същите хора, които трябваше да дават обяснения на депутатите в Съединените щати и Европейския съюз относно заплахите за нашите демокрации, произтичащи от обработването на лични данни на нейната платформа за социални медии. "


Според Мерш "използването на либрата може да намали контрола на ЕЦБ над еврото, да повреди механизма за предаване на паричната политика, като повлияе на позицията на ликвидност на банките от еврозоната и да подкопае международната роля на единната валута, например, чрез намаляване на нейното търсене. "


Друг момент, който тревожи Мерш, е високата степен на централизация, която ще характеризира либрата и която противоречи на "основополагащите обещания за децентрализация и деинтермедиране, обикновено свързани с криптовалутите". Освен това, каза той, "либрата всъщност ще бъде много централизирана, като Facebook и нейните партньори ще действат като квази-суверенни издатели на валути."


Централизацията и мрежите за разпространение не са единствените проблеми, които предизвикват безпокойство. В този смисъл Мерш прояви недоверие към липсата на подкрепа от глобален кредитор от последна инстанция и липсата на еквивалентна система за гарантиране на депозити, която да защити интересите на нейните притежатели по време на криза.


В края на словото си директорът на ЕЦБ заяви, че се надява „гражданите на Европа да не бъдат изкушени да оставят зад себе си сигурността и стабилността на решенията и каналите за плащане, и да повярват на съблазнителните, но коварни обещания на Facebook ".


От своя страна Facebook обяви, че либрата ще бъде интегрирана в WhatsApp и Messenger от 2020 г. и може да се използва за извършване на транзакции между физически лица или за покупки в различни заведения. Засега тя има подкрепата на компании като Visa, MasterCard, PayPal, Spotify и Uber.

Станете почитател на Класа