Индия остави два милиона души без гражданство

От 33 милиона заявления за включване в Националния регистър на гражданите (NRC) на индийския щат Асам, чиято окончателна версия беше публикувана миналата сряда, властите одобриха 31,1 милиона, като отказаха гражданство на 1,9 милиона души, съобщава Ройтерс.


"Всяко лице, което не е удовлетворено от резултата от исковете и възраженията, може да подаде жалба до чуждестранните съдилища", каза Пратеек Хаела, който ръководи операцията, в отговор на недоволството на няколко души, които твърдят, че са изключени от списъка без основание.


Ако съдиите не са убедени, че те или техните предци са пребивавали в щата преди март 1971 г. - когато е започнала Освободителната война в Бангладеш и стотици хиляди бежанци са избягали от съседната страна в Асам - те ще бъдат считани за нелегални имигранти и могат да бъдат арестувани.


Бангладеш обаче не е изразил готовност да ги приеме, така че бъдещето на официално признатите за чужденци не можа да бъде изяснено дори от държавните служители.


Стъпката съответства на изявленията на лидера на Индийската народна партия (Бхаратия Джаната) и премиера на страната Нарендра Моди, който насърчи "да се върнат нелегалните имигранти в Бангладеш" още през 2014 г., с видео, публикувано на неговия канал в YouTube

Станете почитател на Класа