Разработиха метод за пресъздаване на емайла, който ще направи пломбите излишни

Екип от китайски изследователи откри метод за регенериране на най-твърдата тъкан в човешкото тяло: зъбния емайл. Откритието следва от проучване, публикувано в списание Science Advances.


Досега празнините в емайла - който не се регенерира самостоятелно - обикновено се запълваха с пломби, изработени от материали като смола, керамика, метали и техните сплави, които обаче не се прилепват перфектно, тъй като се различават по своята микроструктура от емайла.


Сега със съединението, наречено „триетиламин", учените успяват да създадат от калциев фосфат материал, много подобен на емайла, с агрупации, които не надвишават 1,5 нанометра.


При тестване на метода върху човешки зъб учените открили, че след 48 часа изкуственият материал произвежда кристален слой със сложна структура, подобна на естествения емайл.


Въпреки че е много тънък - дебел е само 2,7 микрометра, 400 пъти по-малко от естествения слой на емайла - изследователите се надяват, че с течение на времето методът може да се развие, да стане привичен и да промени основите на стоматологията.


"След интензивна дискусия със зъболекари, ние вярваме, че този нов метод може да бъде широко използван в бъдеще", цитира The Guardian д-р Джаоминг Лю, част от екипа, провел изследванията.

Станете почитател на Класа