Пентагонът потвърди, че САЩ са атакували Ал Кайда в Сирия

Водената от САЩ коалиция е извършила атака срещу клон на терористичната група "Ал Кайда" в северен Идлиб (Сирия), според Министерството на отбраната на САЩ.


"Тази операция беше насочена срещу лидерите на Ал Кайда в Сирия, отговорни за нападенията, които заплашват американски граждани, нашите партньори и невинни цивилни граждани", заяви подполковник Ърл Браун, ръководител на медийните операции в Централното командване на САЩ (CENTCOM).


Потвърждението идва след съобщения от АФП за ракетна атака в събота в тази западна сирийска провинция. Офанзивата е била насочена към основните концентрации на Хурас ад-Дин, бунтовническа група, свързана с Ал Кайда.


В детайли Сирийската обсерватория за правата на човека съобщи за смъртта на поне 40 джихадисти в тази операция, без да я приписва на никоя държава или коалиция, часове след прекратяването на огъня в района, поддържано от Русия.


Според обсерваторията, Хурас ад-Дин е създадена през февруари 2018 г. и има около 1800 бойци. През юли САЩ потвърдиха, че са нападнали тази група в същия район на арабската страна.

Станете почитател на Класа