Тръмп: "Протестите в Хонконг щяха да са по-яростни, ако САЩ и Китай не бяха в търговски преговори"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на 30 август, че търговските преговори между САЩ и Китай са пречка за Пекин да прибегне до „по-насилствени акции срещу антиправителствени протестиращи и са спасили Хонконг от много по-голям проблем".


"Мисля, че ако не бяха търговските преговори, Хонг Конг би изпаднал в много по-голям проблем", каза президентът пред репортери в Белия дом.


"Мисля, че това би било много по-насилствено. Наистина вярвам, че Китай иска да постигне споразумение и те знаят, че това поставя в много лошо положение, ако няма човешки начин за справяне с проблемите", обясни той. Обитателят на Белия дом заяви, че "това, което прави с търговията поддържа много ниска температура в Хонконг".


Протестите в Хонконг започнаха заради законопроекта, който ще позволи заподозрени от тази автономна територия да бъдат екстрадирани и съдени в континентален Китай и Тайван.


Въпреки че на 15 юни Пекин прекрати тази инициатива за неопределено време, протестиращите поддържат мобилизацията си.


В края на юли китайското Министерство на отбраната предупреди, че може да разположи своята армия в Хонконг, за да поддържа обществения ред, ако местната власт поиска тази мярка.


Миналата седмица по време на срещата на върха на Г-7 в Биариц (Франция) лидерите потвърдиха важността на съвместната китайско-британска декларация от 1984 г. за Хонконг и поискаха да се избегне насилие по време на протестите.


Пекин заяви във вторник своето отхвърляне на тези изявления, като подчерта, че „това са чисто вътрешни работи на Китай и никое чуждестранно образувание няма право да се намесва".

Станете почитател на Класа