Мадуро обещава "всички необходими усилия" за постигане на мир в Колумбия

Президентът на Венецуела Николас Мадуро потвърди в петък ангажимента на своето правителство за мир в Колумбия, ден след завръщането към оръжията на дисидентите от Общите революционни алтернативни сили (FARC).


В съобщение, разпространено в акаунта му в Туитър, Мадуро заяви, че Администрацията му ще положи всички необходими усилия за „възстановяване на преговорите между страните".


„Постигането на истински мир е начинът!", написа венецуелският президент.


В изявление, публикувано също в петък, Министерството на външните работи на Венецуела изрази загриженост относно "предстоящото реактивиране на въоръжения конфликт", което засяга мирното споразумение, подписано между правителството на съседната страна и бившите революционни въоръжени сили на Колумбия (FARC).


След обвиненията на президента на Колумбия Иван Дуке, че Мадуро предполагаемо "спонсорира" несъгласието на FARC, венецуелското външно министерство разкритикува, че "с абсолютно безочливост колумбийският президент възнамерява да измести към трети страни изключителната си отговорност за демонтирането на мирния процес".


Върховният комисар по въпросите на мира в Колумбия Мигел Чебалос заяви, че видеоклипът на въоръжените дисиденти на FARC е записан на територията на Венецуела. На въпрос за причините за това тежко обвинение срещу Каракас, Чебалос каза, че това заключение "всеки може интуитивно да направи без допълнителен анализ".

Станете почитател на Класа