Измама за 14 милиона долара, уж за филм в Netflix

Мъж от щата Калифорния е изправен пред федерални обвинения за електронни измами, пране на пари и утежнена кражба на самоличност, след като измамил чужди инвеститори с общо 14 милиона долара, съобщава Fox News.


Престъпникът заявил, че парите ще бъдат предназначени за производството на филм, който уж ще се разпространява от Netflix и ще отговаря на основните холивудски критерии.


41-годишният Адам Джойнър убедил южнокорейски и китайски фондове да инвестират пари в несъществуващ филм, наречен „Legends" („Легенди"), използвайки фалшиви документи. Лентата, представяла „анахронична смесица от легендарни и исторически личности от САЩ от 19 век", както е посочено в делото.


Според прокуратурата, Джойнър се е срещнал с южнокорейските инвеститори през 2015 г., за да представи сценария на филма. Азиатската компания обещала да отдели 8 милиона долара за проекта и първата половина на инвестицията била прехвърлена през април 2016 г., след като тя получила фалшиво споразумение за дистрибуция с подправения подпис на изпълнителен директор на Netflix.


Междувременно гореспоменатият изпълнителен директор казал на ФБР, че никога не е виждал или се е срещал с Адам Джойнър и не знае нищо за филма „Легенди".


Китайските инвеститори били измамени по същата престъпна схема с още 6 милиона долара, които отишли директно по сметките на Джойнър.


Според прокуратурата мъжът е заплашен от 32 години затвор, ако бъде осъден по всички повдигнати обвинения.

Станете почитател на Класа