Глобиха Джонсън и Джонсън с 572 милиона долара за причиняване на опиоидната криза в Оклахома

Тад Балкман, съдия на щата Оклахома, наложи глоба на компанията Johnson & Johnson, за първи път в историята, като обяви производителя на опиоиди за виновен в епидемията от тези обезболяващи в САЩ, съобщи CNBC.


Заедно с дъщерната си компания Janssen, Johnson & Johnson "са предизвикали опиоидната криза, която е очевидна в увеличаването на процента на пристрастяване, смъртта от предозиране и синдрома на абстиненция при новородените", заяви магистратът, подчертавайки, че компанията е ангажирана в "измамен маркетинг".


Прокурор Майк Хънтър аплодира решението и подчерта, че подценяването на рисковете от тези болкоуспокояващи води до "най-лошата обществена неприятност в щата ни, причинена от човек".


Освен това той добави, че Джонсън и Джонсън получават своите приходи „от алчност и за сметка на болката и страданието на невинни хора".


От своя страна компанията заяви, че ще обжалва решението и не се чувстват виновни за опиоидната епидемия.


"Янсен не е предизвикал опиоидната криза в Оклахома. Нито фактите, нито законът подкрепят тази присъда. Признаваме, че опиоидната криза е изключително сложен проблем в общественото здравеопазване и изпитваме дълбока симпатия към всички засегнати", цитира CNBC изявление на генералния съветник на Джонсън и Джонсън, Майкъл Улман.


Процесът започна в края на май и е първият от над 2000 съдебни производства, пред които са изправени няколко фармацевтични компании по същата причина.


Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията през 2017 г. опиоидите, включително обезболяващите по лекарско предписание и хероинът, са убили 47 600 души поради предозиране в САЩ.

Станете почитател на Класа