Бразилия отхвърли предложените от Г7 20 милиона долара за борба с пожарите в Амазония

Бразилия няма да приеме финансовата помощ от 20 милиона долара, предлагани от страните от Г7 за борба с пожарите в Амазонка, заяви главният министър на кабинета, Оникс Лоренцони.


"Оценяваме предложението, но може би тези ресурси са по-подходящи за залесяването на Европа", каза Лоренцони и добави, че френският президент Еманюел Макрон има много неща за притеснение в "къщата и колониите на страната си".


В този контекст Лоренцони каза, че Бразилия може да научи "всяка нация" как да защитава горите си. "Няма държава, която да има местно горско покритие по-голямо от нашето", каза той.


Преди изявлението, новината за отхвърлянето бе оповестена от O Globo, който се позова на свои източници. Длъжностни лица от правителството на Болсонаро декларираха, че ако помощта е обусловена с контрол на ресурсите, както предложи Еманюел Макрон, те ще я отхвърлят.


В последния ден от срещата на върха на Г7 Макрон обяви, че ще се стреми да изгради инициатива за Амазонка и че тя ще бъде официално представена на Общото събрание на ООН с всички страни в региона.


"Сякаш сме колония или ничия земя", заяви бразилският президент в Twitter.
Впоследствие министърът на външните работи на Бразилия Ернесто Араужо повтори в своя акаунт в Twitter, че съществуват "механизми, създадени съгласно Конвенцията на ООН за климата за финансиране на борбата срещу обезлесяването и залесяването".


Поради тази причина Араужо поиска да не се екстраполират екологичните проблеми и призова френското правителство да изпълни своите ангажименти в областта на околната среда, като Протокола от Киото и Зеления климатичен фонд (GCF).


„Усилието на някои политически течения да екстраполират реални екологични проблеми в криза, измислена като претекст за въвеждане на механизми за външен контрол на Амазония, е много очевидно", пусна туит Арауджо.


"Бразилия няма да приеме каквато и да е инициатива, която включва релативизиране на суверенитета над нейната територия, независимо от предлога и маскировката", добави той.

Станете почитател на Класа