Два нови наркокартела в Мексико се популяризират с видеоклипове в социалните мрежи

Картелът Оахака и Нуева Плаза са двете престъпни групировки, които се появиха в Мексико, след разпада на други организации за наркотици, нещо, което продължава от години с тези групи в латиноамериканската нация.


И двата картела са отправили заплахи към други престъпни групировки в страната, правителството и армията и са се оповестили чрез видеоклипове в социалните мрежи, в които изпращат съобщения на враговете си и показват тежкокалибрени оръжия, бронежилетки и покрити лица.


Картелът Нуева Плаза е считан за вероятно отделил се от картела Jalisco Nueva Generación (CJNG), престъпна организация, която от своя страна се появи през 2010 г. след разрив с картела Синалоа и която в момента се счита за най-насилствената и диверсифицирана, ръководена от Немесио Осегера, с псевдоним Ел Менчо.


Във видео, излъчвано в социалните мрежи, можем да видим постоянни членове на картела „Нова Плаза", с качулки и облечени в черни униформи с инициали NP, докато седнал мъж разказва за предателствата на CJNG и кани членовете му да се присъединят към тях.


"Този видеоклип е насочен към всички онези, които са били унижени, предадени и подтиснати от картел CJNG. Бях негов член, но къде беше лоялността, честта и справедливостта? Ето защо ви каня да се присъедините към мен, това е единственият начин: старата школа", казва седнал мъж.


Той също така се обръща към Немесио Осегера, като го предупреждава, че фамилията Валенсия скоро може да го предаде и да му намери заместник. На хората, споменати във видеото, той им казва да не го молят да се присъедини към него, но и да не се намесват в неговите дейности и привлича вниманието към факта, че CJNG е убил много невинни хора.


"Менчо, Синалоа ти е големичък, но за да видиш, че аз съм щедър, оставям ти 30%, защото с 20% не се живее. Искрено твой, Нова Плаза", заключава емисарят на видеото, дълго повече от пет минути.

Станете почитател на Класа