Путин: Преди края на годината по „Турски поток“ ще потече газ към Турция

 

Руският президент Владимир Путин заяви, че руският газ ще започне да тече през "Турски поток" към Турция преди края на тази година, предават TACC и Агенция "Фокус". „Изграждането на "Турски поток" е в ход. Предполагаме, че до края на годината руският газ ще започне да постъпва към турските потребители. И след увеличаване на капацитета на „Турски поток“, втората тръба за доставка ще пренася през Турция газ към Европа“, каза той по време на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Двамата участваха в авиокосмическото изложение МАКС 2019.

 

Путин: Преди края на годината по „Турски поток“ ще потече газ към Турция

 

 

Владимир Путин отбеляза като цяло, че Русия и Турция си сътрудничат тясно в енергийния сектор. Той припомни, че „Росатом“ строи първата АЕЦ „Аккую“ в Турция. Първият енергиен блок трябва да бъде пуснат в експлоатация през 2023 г. по случай сто-годишнината на Република Турция.
„Подчертавам, че и двата проекта - и АЕЦ „Аккую“, и „Турски поток“ - отговарят на най-високите екологични и технологични изисквания и ще станат ключови елементи за осигуряване на регионална и европейска енергийна сигурност“, заключи Путин.

Основната задача в Сирия е да се стабилизира ситуацията и да гарантира напредването на процеса на политическо уреждане, подчерта Владимир Путин.

"Ключовото внимание, разбира се, беше обърнато на ситуацията в Сирия. Русия и Турция си сътрудничат тясно във Астанския формат с участието на Иран. Според нас този формат е най-ефективният механизъм за решаване на сирийската криза. Ние вярваме, че на този етап най-важното е да се съсредоточим върху окончателната стабилизация на условията на място и напредване на процеса на политическо уреждане", каза Путин.


Той отбеляза, че по време на срещата той е обсъдил с турския си колега въпроси, свързани с формирането и стартирането на Сирийския конституционен комитет. Путин изрази надежда, че този комитет ще може да започне работата си в Женева в съвсем близко бъдеще.

Президентът потвърди, че през септември ще посети Анкара, за да участва в срещата на върха Русия-Иран-Турция за разрешаване на ситуацията в Сирия.

Турция ще предприеме всички необходими мерки, за да защити своите войници в Сирия, заяви от своя страна турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Тук (в Идлиб) ситуацията стана толкова сложна, че в момента нашите войски са в опасност. Не искаме това да продължи. Всички необходими стъпки ще бъдат предприети навреме, ако е необходимо", каза той.


Ердоган каза още, че действията на сирийската правителствена армия, която извършва бомбардировки, включително на граждански цели в зоната за деескалация в Идлиб, възпрепятстват прилагането на меморандума, подписан в Сочи.

„Според меморандума от Сочи, който подписахме миналия септември, успяхме да постигнем относителна стабилност, но, за съжаление, от май насам правителството (на Сирия), извършвайки бомбардировки над цивилни цели, прекъсна това относително спокойствие. Това усложнява прилагането на меморандума от Сочи", каза Ердоган.

 

 

Източник: "Епицентър"

 
 

Станете почитател на Класа