Какво стои зад изненадващото посещение на иранския външен министър на срещата на Г7?

Една от основните новини на срещата на върха на Г-7, състояла се във френския град Биариц, е изненадващото посещение на външния министър на Иран, Мохамед Джавад Зариф, който пристигна по покана на френския си колега Жан-Ив Льо Дриан.


Според The Washington Post поканата към иранския външен министър на срещата на Г-7 е била лична инициатива на френския президент Еманюел Макрон. Двамата се срещнаха в Париж в навечерието на срещата на върха, за да обсъдят съдбата на ядреното споразумение.


Непланираното посещение на Зариф, което не беше и обявено, представлява ангажимент от домакина на събитието, който се стреми да успокои засиленото напрежение между Иран и САЩ и да действа като преговарящ между двете държави, посочват медиите.


Иранският висш дипломат прекара около пет часа в Биариц. Той разговаря с френския си колега повече от три часа и се срещна с президента Макрон в кулоарите на срещата на върха.


"Активната дипломация на Иран в търсенето на конструктивен ангажимент продължава", написа Зариф в своя акаунт в Twitter в края на разговорите. "Пътят напред е труден. Но си струва да опитаме."


Зариф не проведе разговори с президента Доналд Тръмп или с никого от делегацията на Съединените щати, но присъствието на двамата на едно и също място събуди надеждата, казаха няколко медии.


Френските власти твърдят, че президентът на Съединените щати е бил наясно с пристигането на Зариф и предположиха, че въпросът е обсъден по време на импровизиран обяд, споделен от Тръмп и Макрон в събота. "Работим на пълна прозрачност с американците", заяви дипломат при условие на анонимност.


Друг висш служител на администрацията на Тръмп настоя, че президентът не е изненадан от пристигането на Зариф, въпреки объркването сред неговите помощници. На въпрос за това, Тръмп отговори на репортерите: "Без коментари."

Станете почитател на Класа