Индия има за цел да забрани електронните цигари

Министерството на здравеопазването на Индия планира да забрани производството и вноса на електронни цигари, като обмисля дългосрочните им ефекти.


Властите обосновават това решение с аргумента, че то ще предотврати превръщането им в "епидемия", която насърчава употребата на тютюн сред деца и младежи, предаде Ройтерс, позовавайки се на ексклузивни документи, до които то има достъп.


Според информациите, проектът на правителствена заповед включва присъди от затвор до три години, с глоба до 500 000 рупии (7 000 долара) за повторни нарушители на новите правила. Първоначалната санкция също предвижда наказание затвор до една година и глоба в размер на 100 000 Rs (1400 долара).


В момента не е ясно дали Парламентът ще подкрепи искането на Министерството на здравеопазването, както и кога то може да бъде одобрено. Документите сочат, че " изпарителите са опасни за активните и за пасивните потребители и влияят негативно на общественото здраве ".


Министерството настоява, че дори електронните цигари без никотин биха могли да служат като врата към тютюневите изделия и никотиновата зависимост, докато противниците и привържениците на устройствата продължават да обсъждат дългосрочните им ефекти върху здравето.


Властите отчаяно се опитват да намалят статистиката, която отчита повече от 900 000 смъртни случая годишно, свързани с тютюна в Индия. В момента в азиатската страна има 106 милиона възрастни пушачи, цифра надмината само от Китай.

Станете почитател на Класа