Русия разработва „броня“ за защита на спътниците от космическите отломки

Руската федерална космическа агенция (Роскосмос) е патентовала система за защита на спътниците от въздействието на частици от космическия боклук, съобщава РИА Новости.


Космическият скрап е класифициран по размер в три категории: отломки под един сантиметър, от един до 10 сантиметра и над 10 сантиметра. Според Роскосмос в момента в пространството около Земята има между 600 000 и 700 000 космически отломки с диаметър повече от сантиметър.


Докато въздействието на космическите отломки под един сантиметър не представлява значителна заплаха, тези от няколко сантиметра са не само най-многобройни, но и най-опасни: сблъсъците на орбитални скорости с тях могат да бъдат силно вредни за работата на сателитите.


Устройството, наскоро патентовано от Роскосмос, се състои от предпазен щит с два слоя алуминий, стомана или мед, с много конусни елементи на повърхността, покрити с твърда сплав. Кухините между конусите са запълнени с композитен материал.


След удара частиците от космическите отломки трябва да се разпръснат на по-малки фрагменти, като загубят част от енергията, а фрагментите трябва да се отклоняват в различни посоки.


Понастоящем модулите на Международната космическа станция (МКС) и космическите кораби са защитени с антиметеоритни екрани с различен дизайн. През април руските учени също предложиха да се интегрира в МКС лазер, който ще позволява да се бори с космическите отломки.

Станете почитател на Класа