Путин нареди "изчерпателен" отговор на теста на американска круизна ракета

Руският президент Владимир Путин разпореди в петък да се анализира нивото на заплаха, отправено към неговата страна от неотдавнашния тест на крилата ракета от САЩ и да се подготвят „изчерпателни мерки за симетричен отговор".


На среща с постоянни членове на руския съвет за сигурност Путин заяви, че изпитването, проведено само 16 дни след официалното анулиране на Договора за ракети със среден и малък обсег (INF) ) показва, че „това не е била импровизация, а още една връзка във веригата от действия, които са били планирани и провеждани".


Според руския президент „това потвърждава валидността на многократно изразените от Москва опасения, че Вашингтон отдавна е участвал в създаването на оръжия, забранени от Договора за INF".


„Всичко това не поставя съмнение какви са истинските планове на Съединените щати: да се освободят от установените ограничения и да си развържат ръцете за разполагане на преди това забранените ракети в различни региони на света".


Въпреки това, вместо да "коригират тази неприемлива ситуация и да се върнат към спазването на пакта, САЩ избраха да организира пропагандна кампания за предполагаемото нарушаване на разпоредбите на този договор от страна на Русия", заяви президентът. Според него "сега е очевидно за всички, че единствената цел на тези действия е била прикриване на нарушенията на споразумението, извършени от самия Вашингтон, както и на първоначалното му намерение да се оттегли от него".


Той припомни също изявленията на високопоставени американски политици, че разполагането на нови системи може да започне от Азиатско-Тихоокеанския регион, и подчерта "Това засяга основните интереси на Москва, тъй като е близо до Руските граници ".


„Никога не сме искали, не искаме и няма да се замесваме в скъпа и разрушителна за нашата икономика оръжейна надпревара ", каза Путин, припомняйки, че Русия е само на седмо място по разходи за отбрана, като същевременно развива нови въоръжения в своята страна. Това беше причинено от едностранното оттегляне на САЩ от Договора за антибалистични ракети през 2003 г. и необходимостта да гарантираме безопасността на нашия народ и нашата страна".


"Правим това сега и със сигурност ще го направим в бъдеще", каза президентът, преди да призове Министерството на отбраната, Министерството на външните работи и други съответни ведомства " да анализират нивото на заплаха, породено от споменатите действия на САЩ. за страната и да предприемат всеобхватни мерки за подготовка на симетричен отговор. "

 

В същото време Путин подчерта, че Русия все още е отворена за "егалитарен и конструктивен диалог със САЩ за възстановяване на доверието и засилване на международната сигурност".

Станете почитател на Класа