Части на китайската армия се концентрират до границата с Хонконг

Хиляди войници и десетки бронирани машини са се концентрирали в град Шенжен, граничещ с Хонконг, както се вижда в кадри, публикувани от АФП.


Според репортер на агенцията, на военната униформа могат да бъдат разпознати знаците на въоръжената полиция на Китайската народна армия.


По-рано тази седмица китайските медии пуснаха изображения, на които се виждат десетки военни превозни средства, включително бронетранспортьори, пътуващи по магистрали и съсредоточени в различни райони на Шенжен.


Според Global Times концентрацията се дължи на подготовката на мащабно учение, подобно на това, проведено в същия град преди седмица, включващо обучение за разпръскване на насилствени протести.


На 13 август американският президент Доналд Тръмп декларира, че Пекин разполага военни служители в граничната зона със специалния административен район Хонконг.


Същия ден президентът определи ситуацията в Хонконг като "много трудна", въпреки че заяви, че е "сигурен, че тя ще бъде решена за доброто на участващите страни ".


В сряда съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън препоръча на Китай да бъде предпазлив с мерките, които се прилагат около събитията, които се провеждат в момента в автономния град.


Преди това няколко американски депутати направиха изявления, в които поискаха от Тръмп да предприеме драстични мерки срещу Пекин заради репресиите му срещу „продемократичните протестиращи в Хонконг".


В отговор от Министерството на външните работи на Китай "категорично осъди" думите на конгресмените и определи като "престъпни и антикитайски" атаките на протестиращите срещу полицията, като също обеща, че тези, които са нарушили закона "ще платят болезнена цена. "

Станете почитател на Класа