Изясниха самоличността на „вампир“ от ХIХ век, открит преди повече от 30 години

След смъртта му преди около 200 години и повече от три десетилетия след ексхумирането му, „посмъртно" е била решена от науката мистерията около човек, погребан в САЩ по един странен ритуал. ДНК анализ помогна да се идентифицира мъжът, открит в САЩ, чиито кости бяха пренаредени в странен ритуал, сякаш за да му попречат да се върне от мъртвите.


Тленните му останки са намерени в североизточния сектор на страната, в сегашния Гризволд (Кънектикът), и откакто ковчегът му е бил отворен, започват спекулации: кой е „JB 55" и защо костите му са били там, където не трябва да бъдат.


В подробности „JB 55" е надписът, открит на капака на ковчега, интерпретиран като неговите инициали и възрастта, на която е починал. Но най-странното бе, че крайниците на мъжа бяха поставени във формата на кръст под черепа и над ребрата: знак, че е вампир.


След това изследователите научили, че това е популярен ритуал между XVII и XIX век и предположили, че той се изпълнява от роднини на починалия, за да не му позволят да ги преследва след смъртта си.


Както се оказало, по някаква причина семейството на мъжа решило да изрови тялото му, за да изгори сърцето му, но го направили твърде късно и то вече се било разложило. Това довело до странното пренареждане на костите, според тогавашното вярване, с цел защита, но това било единственото нещо, което експертите успяха да установят тогава.


Сега, след щателен анализ на ДНК в системата за медицински преглед на въоръжените сили на САЩ, експертите смятат, че знаят името му: Джон Барбър, вероятно фермер, който е претърпял ужасна смърт от туберкулоза.


Този случай е уникален по рода си, защото би бил първият „вампир" в страната, чиито кости са изследвани от науката. "Този случай е загадка от 90-те години на миналия век", каза пред The Washington Post криминалистката Чарла Маршал, която работи по проекта.

Станете почитател на Класа