Византийските игри на САЩ в Грузия

САЩ тихо и щателно продължава да изпълнява плана си за обкръжаване на Русия: от една страна, в Черно море, а от друга, през Грузия, аргументира се Бюлент Ерандач от Турския институт за стратегическо мислене. Антируската реторика придоби сериозна скорост в Грузия - не без помощта на САЩ, убеден е авторът. Американците се интересуват от ресурсите на Черноморския регион.

Проблемът с Черно море и Грузия постепенно се задълбочава. САЩ тихо, сериозно и задълбочено продължава да изпълняват плана си за обкръжаване на Русия: от една страна, в Черно море, а от друга - през Грузия.

Антируската реторика, която набира сериозна скорост в Грузия през последните месеци, не избягва всеобщото внимание. Очевидно САЩ (ЦРУ) подготвят нещо в тази страна. Може да се предположи, че през Грузия стартира проект, подобен на атмосферата на войната, в която Русия беше замесена чрез Украйна.

 

 

Тази ситуация, разбира се, се следи отблизо от руския лидер Путин. Вероятно Турция също следи отблизо това, в каква форма се проявява противостоенето между САЩ и Русия в приятелска ни Грузия.

Очевидно турско-руските отношения са важни и за Русия по този въпрос.

Трябва да сме изключително внимателни към операцията на САЩ за обкръжаване на Русия през Черно море и Грузия, като се има предвид, че след присъединяването на България и Румъния към НАТО, САЩ, раздувайки украинския проблем, се привързват и към украинските брегове на Черно море.

Използването на Черно море и съседната ни Грузия в операциите на САЩ за обкръжаване на Русия и в бъдеще евентуален сблъсък между САЩ и Русия на тази арена може да засегне не само региона, но в по-голям мащаб цяла Европа.

Фактът, че Русия, с която Турция е в близки отношения, е застрашена от обкръжение от страна на Съединените щати чрез съседните ни страни, е сериозен проблем. И турско-руските отношения очевидно ще повлияят на решението на този проблем.

Нашият президент Тайип Ердоган, очевидно, също ще се опита да поддържа балансиран подход към тази ситуация. Жизнено важно е отношението на Турция в условията на новата конюнктура към онова, което ще се случи в Кавказ, в Черно море и около него. Запазването на мира в Черноморския регион е много по-важно от въпроса кой ще спечели.

Черно море: мащабна картина

За пореден път повтаряме: Първата и Втората световна война се състояха в Евразия. Турция зае ключова позиция във всяка от тези две войни. Днес, гледайки какво се случва около нас, виждаме, че се води Трета световна война, която в момента се провежда под формата на хибридни войни на регионални фронтове.

През XXI век международната система се променя заедно с играчите и международните интереси и външната политика на държавите се оформя от тези промени.

Очевидно Съединените щати изпълняват проекти, от една страна, за заобикалянето на Русия, а от друга, за осигуряване на контрол върху китайския морски „път на коприната“ и петролните маршрути. Чрез събития в Ирак, Йемен, Сирия, САЩ се опитват да насилят фронтовете в Ормузкия проток. Червено море, Източното Средиземноморие и през България, Румъния, Украйна и Грузия те провеждат операция за обкръжение на Русия.

Глобалната борба, която САЩ водят с такива мощни сили като Русия и Китай, засяга тясно Турция в регионална перспектива. Международни организации, които имат интереси в региона, като НАТО, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Организацията за демокрация и икономическо развитие (ГУАМ, Грузия, Украйна, Азербайджан, Молдова), Организацията на черноморското икономическо сътрудничество (ОЧИС).

Ако от тази гледна точка погледнем голямата игра в Черно море, можем по-добре да разберем каква позиция трябва да заеме Турция и какви движения трябва да предприеме.

Черно море има много важно място в концепцията за външната политика на САЩ след атаките от 11 септември 2001 г.

В Стратегията за национална сигурност на САЩ, публикувана през 2002 г., Черноморският и Каспийският региони бяха определени като важни не само от гледна точка на запасите от нефт, но също така и достъпа до пазарите на Индия, Пакистан и Югоизточна Азия.

А след това започва обкръжението на Русия.

Като естествен резултат от тази концепция САЩ и ЕС, след енергийните ресурси на Близкия изток, също започнаха да се стремят да поемат контрола върху ресурсите на Черноморския и Каспийския региони.

За тази цел САЩ подкрепиха и насочиха цветните революции по оста на Балтика - Черно море - Каспийско море. В резултат на Революцията на розите в Грузия, Революцията на лалета в Киргизстан, Оранжевата революция в Украйна, прозападните режими дойдоха на власт в тези страни. Така САЩ изпълняват проект, насочен към придобиване на господство в Евразия и потискане на Русия.

САЩ искат флотът им да влезе в Черно море, който сега е в Средиземно море като част от силите на НАТО. ЕС също подкрепя този план.

В крайна сметка, колкото повече сили ще бъдат разположени в и около Черно море, толкова по-вероятно е да се създадат условия, които ще позволят на САЩ и ЕС да подкопаят влиянието на Русия и по този начин да реализират своите цели.

Днес САЩ и ЕС постигнаха значителен напредък в привличането на своя страна на  такива черноморски страни като Украйна, Грузия, Румъния, България, а също и Армения.

Но нито Турция, нито Русия не искат да вкарат САЩ в Черно море под егидата на НАТО. Каквито и да са очевидните или скрити интереси и планове на САЩ и ЕС, е невъзможно да се допусне преразпределението на Черно море, заобикаляйки Русия и Турция.

Във всеки случай е в сила Конвенцията от Монтрьо за Черно море, която няма да позволи на корабите на САЩ или техните кораби като част от НАТО да влязат в Черно море.

Това е голяма пречка за държави извън Черноморието, които имат интереси в Черно море. А за Турция този документ е жизненоважен.

 

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа