Тръмп: „Китайската валута отива в ада"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че търговското споразумение с Китай не трябва да бъде справедливо, а "по-добро" и подчерта, че китайската валута "отива в ада", съобщава Ройтерс.


"Китай обезценява своята валута и те инжектират пари. Валутата им отива по дяволите, но те пак инжектират пари", каза американският президент пред журналисти в градината на Белия дом.


"Това напълно би платило митата. Митата не се плащат от нашите хора. Те се плащат от Китай поради обезценяването и поради инжектирането на пари", продължи Тръмп.


Освен това той каза, че Пекин трябва да направи "много неща за напредване на преговорите " и предупреди, че може да увеличи митата за китайските продукти.


В четвъртък Тръмп обяви налагането на допълнителни 10% мито за китайския внос на стойност 300 милиарда долара от 1 септември.


В допълнение той каза, че китайският му колега Си Дзинпин иска да постигне търговско споразумение с Вашингтон, но „не се движи достатъчно бързо". Говорейки пред журналисти извън Белия дом, президентът на САЩ също заяви, че страната му може " да продължи да облага Китай ", докато не бъде постигнато това търговско споразумение.


В отговор китайските власти обявиха, че ще предприемат мерки за противодействие, ако Вашингтон продължи с въвеждането на допълнителни мита за китайски продукти.
"Ако САЩ повишат митата, китайската страна ще отмъсти. Мисля, че САЩ трябва да помислят внимателно, преди да предприемат тези мерки, тъй като ще трябва да се сблъскат с жалките последици от собствените си действия", заяви говорителят на министерството. Външни работи на Китай, Хуа Чунинг.

Станете почитател на Класа