Пентагонът тества нов лазер, способен да предава съобщения директно на хората

Наскоро Пентагонът изпробва своя нов лазер, способен да предава ясни фрагменти от човешки език на дълги разстояния, съобщава Live Science. Проектът е част от военна инициатива, наречена Съвместна дирекция за несмъртоносни оръжия (JNLWP).


За да накара светлинното устройство да "говори", оръжието използва принцип, наречен "лазерно-индуциран плазмен ефект", който се състои в изстрелване на невероятно мощни лъчи за създаване на плазмена топка и след това изстрелване на втори лазерен лъч, който да накара тази плазма да осцилира, създавайки звукови вълни. При достатъчно лазерни откоси, изстреляни с правилните честоти, плазмените вибрации наистина могат да имитират човешката реч, обяснява порталът.


Според доклада, публикуван в сайта "Военно време", използването на тази насочена енергия може да нагрее кожата на мишената до изключително неудобни нива, но без да я изгаря, както и да излъчва объркващи шумове или да дава гласови команди, като "Спрете или ще бъдем принудени да стреляме по вас." Всичко това е направено с цел да покори противниците, без да се налага да ги убива.


Създателите на оръжието твърдят, че сигналът може да премине през стъкло, за да бъде чуваем в сграда, но все още не прониква през други твърди бариери, така че в началните си етапи тази технология би била използвана само за защита на статични зони.


Въпреки това, с правилната конфигурация на захранването, подобно устройство може да бъде инсталирано в малко превозно средство и да се използва за мобилен контрол на тълпата или като инструмент за патрулиране.


Въпреки че засега изглежда като тема от научната фантастика, версия на оръжието, готова за военна употреба, може да бъде налична само след пет години.

Станете почитател на Класа