Най-скъпият военен кораб в света, не може да носи боеприпаси на палубата

Само 2 от 11-те асансьора работят на най-скъпия кораб на ВМС на САЩ и останалите армии в света, самолетоносачът най-ново поколение USS Джералд Р. Форд, предупреди тази седмица демократичният член на Камарата на представителите Илейн Лурия в интервю за Bloomberg. Корабът има цена от над 13 милиарда долара.


Парламентаристът, който бе офицер от ВМС на САЩ 20 години, заяви, че при тези условия "корабът по същество не може да бъде разгърнат" и решението на проблемите му ще отнеме много време.


Това не е единственият алармен глас. Председателят на Комитета за службите на въоръжените сили на Сената, Джеймс Инхофе, също разкритикува самолетоносача на 31 юли по време на изслушването за утвърждаване на Майкъл Гилдай за началник на военноморските операции. "Корабът беше приет от ВМС непълен, с почти 2 години закъснение, с 2,5 милиарда долара над бюджета и 9 от 11-те асансьора все още не работят, докато разходите продължават да растат", каза той, цитиран от портала Task and Puprose.


Той подчерта, че новите технологии - "нови радари, катапулти, стоп кабели и оръжейни асансьори" - които трябваше да бъдат включени в USS Джералд Р. Форд, "почти не са тествани и никога не са били интегрирани в кораб" и че ВМС са приели споразумението „без да разбират нито техническия риск, нито цената, нито условията". Според председателя на Комитета по службите на въоръжените сили на Сената липсата на контрол в това отношение „трябва да бъде считана за престъпна".


От своя страна Бечи Брентън, говорител на компанията Huntington Ingalls, производител на кораба, заяви, че неговата компания "ще продължи да работи с партньорите си във ВМС за решаване на проблемите". По думите му компанията "се ангажира" да "тества, сертифицира и завърши 11-те асансьора безопасно и ефективно".


Проблемът с работата на асансьорите не е единственият, който има USS Джералд Р. Форд. През февруари бе обявено, че споменатият военен кораб е регистрирал не по-малко от двадесет повреди по време на изпитанията за излитане и кацане на самолети в морето. Към това се добавя и фактът, че превозвачът не е съвместим с американските изтребители Lockheed Martin F-35.

Станете почитател на Класа