Скандал Япония - Южна Корея

Японското правителство в петък одобри план за изключване на Южна Корея от списъка на неговите надеждни експортни партньори, с които извършват преференциални бизнес сделки, съобщи японският министър на промишлеността Хирошиге Секо.


Токио обясни, че драстичната мярка се основава на загрижеността за националната сигурност и обвини недостатъчния контрол върху износа на Южна Корея. В допълнение Секо каза, че мярката не е предназначена да увреди двустранните отношения.


Решението идва в момент, когато двете страни са въвлечени в остър спор за историческия проблем с принудителните трудови практики, налагани на полуострова от имперска Япония през Втората световна война. Конфронтацията беше разпалена от решенията на Върховния съд на Южна Корея миналата година, който разпореди на няколко японски компании да изплатят голяма финансова компенсация сред жертвите на тези практики.


Президентът на Южна Корея Мун Джае-ин реагира на мярката на японското правителство, като свика спешно заседание на кабинета си и обеща да предприеме строги мерки за отговор, като нарече стъпката на Токио „необмислена и несправедлива репресия."


"Няма да бъдем победени отново от Япония", каза президентът на срещата, където той също нарече японската страна "досаден егоист" за прекъсването на световната верига на доставки.


От своя страна Ким Хон Чонг, заместник съветник по националната сигурност на президента на Южна Корея, предупреди по време на пресконференция, че японската мярка представлява „обществено унижение" за Сеул. По думите му, предприемайки тази стъпка, Токио създава пречка за изграждането на мир на Корейския полуостров. Южна Корея привика японския посланик за да протестира срещу експортните ограничения, въведени от Токио

Станете почитател на Класа