Тръмп и Си декларират "примирие" в търговската война след "невероятна" среща в Буенос Айрес

Президентът на САЩ, Доналд Тръмп и китайският му колега Си Цзинпин, в събота в края на срещата си в Буенос Айрес договориха 90 дни "примирие" в техния търговски спор, докато двете страни се опитат да финализират трайно споразумение за интелектуална собственост, кражба на технологии и немитнически търговски бариери.

 

Вашингтон се съгласи да спре, поне временно, планираното увеличение на митата от 1 януари, а китайската страна се съгласи да купи за все още не договорена, но много съществена сума, продукти на селското стопанство, енергетиката, промишлени продукти от САЩ, за да се намали огромният търговски дефицит между двете страни, се казва в изявление на Белия дом.

 

"Президентът Тръмп и председателят Си се съгласиха да започнат незабавни преговори за структурни промени, свързани с трансфера на технологии, защитата на интелектуалната собственост, немитническите бариери, кибер кражбите и прониквания, услугите и селското стопанство" , гласи изявлението.

 

"Президентът Тръмп се съгласи, че от 1 януари 2019 г. ще запази митата на стоки на стойност 200,000 милиона долара в размер на 10%, а не ще ги покачи на 25% в този момент", каза Белия дом. Ако обаче двете държави не успеят да постигнат споразумение в рамките на 90-дневен период, съществуващите мита ще се увеличат.

 

Президентът на САЩ определи срещата като "невероятна и продуктивна" и се позовава на тяхното сътрудничество, което може да доведе до "неограничени възможности за САЩ и Китай ", добавяйки "голяма чест е да работя с президента Си."

В началото на вечерята, ръководителят на Белия дом заяви, че има "много специални" отношения с президента Си, и се надява да постигне "нещо, което ще бъде добро за Китай и добро за Америка."

 

От своя страна, Си подчерта, че сътрудничеството между двете страни допринася за световния мир и просперитет, поради което заяви, че "очаква напредък" на тази среща.

 

Китайският външен министър подчерта, че преговорите са проведени "в приятелска и искрена атмосфера" и двете страни се съгласиха, че "те могат и трябва да имат правилни двустранни отношения".

Станете почитател на Класа