Футуристичен интелигентен град в покрайнините на Москва

Известната британска компания Zaha Hadid Architects ще поеме основната отговорност за проектирането на нов футуристичен квартал западно от Москва. Това ще бъде "интелигентен град", основан на съвременни инженерни решения, високи технологии и "съсредоточен върху хората", според неговите разработчици.

 

Амбициозният проект на квартал Рубилово-Архангелское, над който компанията работи заедно с руската компания TPO Pride Architects, планира да построи домове за 66,500 жители, училища, медицински центрове, транспортна инфраструктура, търговски зони и други културни и обществени сгради. Най-малко една трета от територията ще бъде заета от паркове, включващи горска зона с голямо езеро.

 

От друга страна, умният град ще има около 800 000 квадратни метра офис пространство, в което ще работят половината от местните жители.

 

През 2020 г. ще започне изграждането на нова линия на метрото, свързваща новия квартал с главната транспортна система на столицата.

 

"Работейки с екипи специалисти от Русия и Европа, ние сме разработили един съсредоточен върху хората, интелигентен и взаимосвързан град, който обединява жителите не само чрез иновативни технологии, но също и чрез организирането и дизайна на публичната сфера", заяви Христос Пассас, директор на проекта от Zaha Hadid Architects, в изявления за списание Designboom.

 

Според Пассас, идеята е да се изгради "общност, която интегрира природните аспекти на мястото с принципите на откритост и приобщаване с една висококачествена архитектура, подходяща за 21-ви век".

Станете почитател на Класа