Как СССР продаде бойния си флот на „Pepsi“ (ВИДЕО)

Прилича на заглавие на американска комедия. Само че днес, в „Руски дневник“ ще ви разкажем истинската история за това как напитката „Пепси“ (Pepsi) стана първият западен продукт, произвеждан в СССР… и как компанията-производител стана собственик на част от съветския боен флот.

 

През 1959 г. американският президент Айзенхауер решава, че съветските граждани трябва да научат от първа ръка какъв е стилът на американския живот и какви са предимствата на капитализма пред комунизма.

 

И така американското правителство организира в Москва „Американско национално изложение“ и изпраща Никсън (по това време вицепрезидент на САЩ), за да представлява правителството на САЩ.

 

На изложението съветският лидер Хрушчов и Никсън се срещат. Наблюдават с интерес най-новите технологични постижения и потребителски стоки от САЩ, когато завързват дискусия за облагите на комунизма и капитализма. Разгорещеният разговор и  високите юлски температури стават причина Хрушчов да започне видимо да се поти. Доналд Ем. Кендъл, тогава вицепрезидент по маркетинга в „Пепси“, забелязва случващото се и, за да помогне на Хрушчов, му подава чаша с „Пепси“. Снимката, направена точно в този момент, обикаля света и се превръща във възможно най-голямата реклама за „Пепси“.

 

Хрушчов се кани да опита „Пепси“ за първи път

Всичко се случва заради потенето на Хрушчов

 

Пепси срещу водка

Тринадесет години по-късно, през 1972 г., Доналд Кендъл (президент на „Пепси“ от 1963 г.) вече от доста време се опитва да намери пазар за газираната напитка в СССР. Никсън вече е президент, така че Кендъл се възползва от контактите си него, за да издейства търговско споразумение, с което напитката Made in USA да стигне до Съветския съюз.

 

След като споразумението вече е почти подписано, възниква сериозен въпрос: как Съветският съюз ще плаща на „Пепси“? По онова време СССР няма достъп до чуждестранна валута, а пък рублата не може да се обменя на международния пазар. Решението е да се плаща с водка! Съветското правителство, естествено, разполага с големи количества водка, тъй като повечето марки от това питие са държавна собственост. И така се стига до договорката, че СССР ще плаща със „Столичная“ – марка водка, създадена през 1901 г. по рецептата на известния руски химик Дмитрий Менделеев, създател на периодичната таблица на елементите.

 

Това споразумение влиза в историята: „Пепси“ се превръща в първия западен продукт, който се продава в СССР. Освен това „Пепси“ навлиза на пазара на алкохолните напитки, защото става ексклузивен вносител на прословутата водка „Столичная“ за ожаднелия американски пазар.

 

„Пепси“ и нейният военен флот

 

През 1989 г. първото споразумение между „Пепси“ и СССР е на път да изтече и започват преговори за подписването на ново. В този момент „Пепси“ вече има над 20 фабрики в СССР, които бутилират напитката за търговската мрежа. Новото търговско споразумение е на стойност около $3 милиарда и е ясно, че само „Столичная“ няма да е достатъчна, за да се плати по контракта. СССР продължава да изпитва затруднения на международните пазари и не може да обменя рубли, затова трябва да намери нов алтернативен метод на разплащане.

 

За пореден път Съветският съюз намира решение: докато през 1970-те в страната има много водка, то през 1980-те изобилства военното оборудване, наследено от студената война. СССР предлага на „Пепси“ да плати с флот от дизелови подводници. Колкото и странно да ви се струва, „Пепси“ приема договора, защото компанията знае, че това е единственият начин да продължи да продава „Пепси“ в СССР.

 

 

Споразумението включва 17 подводници, един крайцер, една фрегата и един разрушител, които са препродадени на шведска компания за рециклиране на старо желязо. Тези 17 подводници превръщат „Пепси“ през дните, през които тя води преговори за продажбата им с шведите, в шестата най-голяма военна сила в света по брой на дизелови подводници.

 

Както коментират в блога „Непреклонното село“, президентът на „Пепси“ Доналд Кендъл казал с шеговит тон на съветника по националната сигурност на САЩ: „Разоръжаваме СССР по-бързо от вас“.

 

 

 

Московчани пред автомат на „Пепси Кола“, 1991 г.

 

Станете почитател на Класа