Заместникът на Тони Блеър:" Войната в Ирак бе незаконна и трябва да се извиним"

  • Заместник министър-председателят на Обединеното кралство и вицепрезидент на Лейбъристката партия по време на мандата на Тони Блеър, нарече "незаконна" войната в Ирак, започнала през 2003 г. от Джордж У. Буш. Той е направил това изявление в коментар, даден пред вестник "Sunday Mirror", след доклада на Чилкот.

    "През 2004 г. генералният секретар на ООН Кофи Анан заяви, че от смяната на режима е основната цел на войната в Ирак и тя е незаконна. С голяма тъга и възмущение, сега мисля, че той бе прав".

    Вторият по ред британски правителствен служител каза също, че след първия неуспешен опит да свалят Саддам Хюсеин с инвазията в Кувейт, американските лидери мислеха през цялото време как да решат въпроса. "Джон, това е една недовършена работа", казал на Прескот един сенатор по време на преговорите за политиката на Лондон и Вашингтон в Близкия изток.

    Прескот е доволен от факта, че настоящият лидер на Лейбъристката партия, Джереми Корбин, предложи извинения от името на партията на близките на загиналите и ранени във войната в Ирак.

Станете почитател на Класа