Москва смята за "чиста агресия" решенията на НАТО във Варшава

  • Срещата на върха на НАТО започна в петък в полската столица Варшава. В първия ден от срещата, лидерите на страните-членки на Алианса са се споразумели да създадат четири многонационални батальона в балтийските страни и Полша на ротационен принцип и обявиха пускането на системата за противоракетна отбрана, разположена в Европа, на ниво първоначална оперативна готовност.

    Реакцията на Москва на първите резултати от срещата на върха не закъсня - руските политици считат реториката на участниците в срещата на върха на Русия като "агресивна", която се връща към отношенията от времето на Студената война.

    Първият заместник-председател на Комитета на Съвета на федерацията по отбрана и сигурност, Франц Клинцевич, нарече мерките, договорени във Варшава, като "агресия срещу Руската федерация". "Поставянето на батальони на НАТО в балтийските държави и Полша, както и обявяването, че системата за противоракетна отбрана в Европа навлиза в първо работно ниво, е чиста агресия", каза той. Според него, "решения на НАТО, взети днес, ще имат много негативно влияние върху ситуацията в света като цяло."

    "Срещата на върха на НАТО, повиши нивото на напрежение почти до небето", каза той, добавяйки, че такова поведение на Запада може "да ни накара да се събудим утре в напълно различна реалност. Не изключвам, че сега може да се изискват от 10 до 15 години или дори повече, за да се възстанови мира в света в състоянието от вчера", заключи той.

    Ръководителят на Международния комитет на Съвета на федерацията на Русия, Константин Косачев, междувременно заяви "днешното решение на НАТО е построило втора стена в Европа, след Берлинската". Според него, цялата реторика на Алианса се основава на "логиката на конфронтация от Студената война".
    Според сенатора, на тази среща на върха, членките на НАТО отхвърлят развитието от втората половина на Студената война (70-80 години), когато бе договорен баланса на силите и се връщат в първата половина на Студената война (50-60 години), когато бе просто необходимо да бъдеш по-силен от врага. "Това е като завръщане към каменната ера", заяви Косачев.
    "Това е като изграждането на язовир в пустинята, защита срещу заплаха, която не съществува. Тази среща на върха на Варшава е среща на върха на измамите", каза той.

    Междувременно Косачев също подсказва, че "има надежда, в най-скоро ще има промяна на Западните елити и Варшава може да влезе в историята като срещата на върха на отиващите си".

    "Идват нови хора, от Доналд Тръмп до Борис Джонсън, политици, които не се чувстват обвързани със същите правила на играта. Разбира се, няма гаранция, че сегашните бунтовниците ще победят, но има огромна надежда в западните общества, тъй като просто не може да бъде по-лошо ", добави той.

Станете почитател на Класа