"Робокоп убиец " в Далас прилага закона

  • За първи път в САЩ служители на реда са използвали един смъртоносен робот за правоприлагане, съобщава вестник The Wall Street Journal. В четвъртък вечер полицията в Далас използва андроид за неутрализиране на снайпериста, който е убил петима офицери и ранил други шестима.

    Местните власти съобщиха, че са решили да използват робот зареден с експлозив, след като преговорите със заподозрения, идентифициран като Мика Х. Джонсън, достигнали до задънена улица. "Не виждахме друг избор, освен да използваме нашия робот, за да взривим заподозрения. Други алтернативи биха поставили нашите служители в смъртна опасност," каза ръководителят на полицията в Далас, Дейвид Браун. "Заподозреният е мъртъв, в резултат на детонацията на бомбата", каза той.

    Експерти по сигурността, цитирани от вестника, са единодушни, че това е първият път, в който робот е бил използван за прилагане на закона в САЩ. Това отваря нова глава за това как полицията използва технологии за борба със заплахите, включително от въоръжени нападатели.

    Много от местните правоприлагащи органи имат в своя арсенал роботи, предназначени да инспектират опасни ситуации или да деактивират взривни вещества, но това е "първият път, в който е използван като средство да бъда спрян един нападател." Такива роботи се движат с дистанционно управление и разполагат с подвижно рамо, микрофон и няколко камери и сензори.

Станете почитател на Класа