"Русия ще бъде най-добрият съюзник на САЩ в борбата срещу тероризма"

  • Стивън Коен, професор в университета в Принстън (Ню Джърси, САЩ), информира, че терористичните организации като ислямска държава "се стремят да се възползват от радиоактивни вещества и това скоро може да се случи". Тове би им позволило да се направи "мръсна бомба" и да се подготви още един Чернобил. Той смята, че това е една от основните причини, поради която американците смятат, че тероризмът е първата глобална заплаха.

    Въпреки това, някои американски висши политически и военни лидери предпочитат да преувеличават опасността от Русия и да си затварят очите за предимствата за сигурността, които дава сътрудничаеството с най-голямата евразийска страна. Стивън Коен признава, че рядко медии в САЩ споменават Русия в контекста на борбата с тероризма, въпреки че "със сигурност тя е най-добрият съюзник в борбата с тероризма."

    Коен описва "няма друга държава, която е по-добре подготвена и има повече опит и възможности, да се бори с тероризма, благодарение на руските граници с няколко мюсюлмански страни и около 15% от населението, вярващи в исляма. В допълнение, разузнавателните служби на тази страна имат информация, с която ЦРУ не разполага, което се основава на огромна разузнавателна мрежа в Близкия изток.“

    Като пример, този университетски професор цитира случая с братя Царнаеви: руските специални служби предупреждават ЦРУ и ФБР за опасност дълго преди те да реализират своята двойна атака на Бостънския маратон. "Ние бяхме предупредени, но не обърнахме внимание, мислейки все още с категориите на студената война".

    Коен е определил Русия като необходим партньор за САЩ и счита, че Вашингтон е готов да задълбочи сътрудничеството си с Москва за Сирия. Според негови данни, американският президент Барак Обама не иска след напускане на длъжността да "остави в наследство тази студена война с руснаците и е много загрижен за положението в Сирия."

    Накрая, Стивън Коен анализира, че Европа вече променя съзнанието си и" без страните като Латвия, Литва, Естония и Полша, в Европейския съюз има все повече и повече хора, които се противопоставят на анти-руския политически подход на САЩ ".

Станете почитател на Класа