Путин и Обама обсъдиха сирийската ситуация в телефонен разговор

  • Руският президент Владимир Путин и американския му колега Барак Обама са провели в сряда по инициатива на Кремъл телефонен разговор, посветен на ситуацията в Сирия, съобщава официалният сайт на Кремъл.

    Руският лидер призовал Обама за отделяне на умерената сирийската опозиция от терористичната организация Джабхат ан-Нусра и други екстремистки групи, които не са приели споразумението за прекратяване на огъня в Сирия. И двете страни потвърдили готовността си да засилят координацията във военната област в Сирия и за възобновяване на процеса на преговори под егидата на ООН.

    Миналата седмица Барак Обама предложи на Русия подписване на ново споразумение за военно сътрудничество в борбата срещу тероризма в Сирия. Правителството на САЩ обеща да се присъедини към усилията на ВВС на Русия за по-добра координация в борбата срещу терористичната организация Джабхат ан-Нусра, която действа на територията на Сирия срещу правителството на президента Башар ал Асад.

    В същото време, руският президент подчертал значението на точното изпълнение на споразуменията от Минск от украинските власти. Според изявлението, било подчертано значението на "пряк диалог" с Донецк и Луганск, извършването на амнистия и предоставянето специален статут на двата региона.

    Путин е информирал Обама за резултатите от срещата, проведена в края на юни с азербайджанския президент Илхам Алиев и арменският президент Серж Саркисян. Президентът на САЩ оценява усилията на Русия, насочени към стабилизиране на положението в Нагорни Карабах.

Станете почитател на Класа