"Бостън Глоуб": "САЩ използват НАТО за да ескалират конфликта с Русия"

  • "Днес Европа е напълно способна да осигури и да плаща за собствената си безопасност, но структурата на НАТО остава непроменена", казва Стивън Кинзер, от Уотсън институт за международни изследвания. "Съединените щати все още плащат почти три четвърти от бюджета му и това вече няма смисъл", казва той в статия, публикувана във вестник The Boston Globe.

    "Когато лидерите на НАТО се срещнат във Варшава в петък, те ще настояват, че тяхното обединение все още е от решаващо значение, тъй като руската агресия представлява заплаха за Европа", прогнозира авторът. "Вярно е друго. НАТО се превърна в инструмент, който САЩ използват за интензификация на опасен конфликт с Русия."

    Кинзер няма никакво съмнение, че Вашингтон трябва да преследва политически съюз с европейските страни, но предложението му е да "спре да им казва как да се защитават." "Оставени на собствените си средства, те може да се отдръпнат от конфронтацията с Русия, която ги води към НАТО."

    Отношенията с Русия се нуждаят от един творчески и невоенен дипломатически подход. В същото време, Алиансът е "тъп инструмент за такава деликатна задача", заради модела на генералите, които "мислят само във военни термини". Ескалацията на напрежението с Русия не отговаря на интересите на САЩ и политиците трябва да я спрат.

  • Русия, въз основа на гледната точка, се оценява или като дестабилизираща сила или просто като страна, която защитава своите граници, добавя ученият. Експертът признава, че НАТО е допринесъл за мира в Европа по време на Студената война, но "не е подходящ за двадесет и първи век". На европейците е необходима система за сигурност, прилагана и плащана от тях, заявява отново той.

Станете почитател на Класа