Facebook застрашава демократичните ценности

  • Късно през юни, Facebook обяви чрез своя официален блог, решението за промяна на услугата за новини "News Feed", с цел да "показва на хората истории, които са най-подходящи за тях." Може да се подчертаят три ключови въпроса за влиянието на тази промяна върху обществото, казва в статия Касс Сънстейн, журналист в Bloomberg.
    1. Политическа разпокъсаност
    Ако голям източник на информация персонализира потребителския опит, хората с различни възгледи "в крайна сметка ще се окажат в кутийки - озвучители на собствените им мисли". Журналистът подчерта, че не е Facebook, който е създал проблема, но поне не трябва да го влошава.

    2. Поляризация на групата
    Според няколко проучвания, ако хората общуват само с онези с подобни на тях възгледи, те стават „по-догматични, обединени и екстремни". Персонализираната информация във Facebook е "почва за неразбиране и липса на ясна комуникация по политически въпроси и най-накрая за екстремизъм", казва Сънстейн.
  • 3. Огромната стойност на неизбраните и непредвидени експозиции
    В добре функционираща демокрация, хората често откриват теми и мнения, които не са специално подбрани, а които откриват чрез това, което учат, казва журналистът. Такива открития могат да променят ума и дори посоката на живота на човек. Сънстейн предполага, че Facebook е убеден, че "би било освобождаващо ако News Feed на всички хора бъдат персонализирани, за да виждат само и точно това, което искат, но така системата заприличва на затвор".

    В светлината на нарастващото й обществено влияние, Facebook не е само бизнес. Освен ползите, "тя има много свобода да бъде по-внимателна към основните ценности, които я вдъхновяват“ заключава Сънстейн.

Станете почитател на Класа