Русия се цели в Хавай с най-мощната си балистична ракета

  • Подготовката за тестовете на Сармат, най-тежката и мощна в света междуконтинентална ракета, са в ход в Русия, съобщава руският вестник "Известия", позовавайки се на бившия началник на Генералния щаб на стратегическите ракетни войски на Русия, Виктор Йесин.

    Според този източник, Сармат ще бъде изстреляна почти до максималния си обсег, от Северна Русия до околностите на Хавайските острови, които са не само туристически рай за Америка, но и един от морските райони на САЩ в Тихия океан с най-много бази.

    Тази нова ракета, чието влизане на въоръжение е насрочено за 2018 г., следва да замени РС-20V Воевода, която в момента е най-тежката руска стратегическа ракета, според класификацията на НАТО: SS-18 Сатана Mod.3.

    Както казва Виктор Йесин, Воевода са били в експлоатация повече от 25 години. Всяка от тях може да носи десет ядрени бойни глави с по един мегатон мощност на разстояние от над 11.000 километра, факт, който гарантира, че Русия може да отвърне на удара, ако бъде подложена на атака. Въпреки това, всички тези ракети с голям обсег се нуждаят от подмяна.

    Главната особеност на Сармат е нейната по-добра енергийна ефективност. Тази функция дава възможност за натоварване на тези ракети с различни системи, позволяващи да се преодолеят текущите и бъдещи противоракетни отбрани на САЩ и да се справя с нападателни оръжия, инсталирани в космоса.

Станете почитател на Класа