Пет развенчани мита за Деня на независимостта на САЩ

  • На 4 юли се празнува Денят на независимостта на САЩ. Счита сe, че на този ден през 1776 г. е подписана Декларацията за независимост, в която страната провъзгласи своята официална раздяла с Британската империя. Някои митове за това време в САЩ са били развенчани през последните години, а именно:
    1. Бащите-основатели са герои
    В речта си през 2009 г. "Мит за добрите войни" американският историк Хауърд Зин, приключва с преклонението пред бащите-основатели на САЩ наричайки ги "ужасни хора". "Ние трябва да приемем тази абсолютна историческа истина , че те са невероятни расисти, женомразци, класисти и експлоататори на работещите хора".
    2. Декларацията за независимост е въведена в живота
    Според Зин, Бащите основатели на САЩ са инициирали "най-лошия геноцид в човешката история", убивайки 100 милиона души от местните племена. Той нарича американската система "най-изобретателната система на контрол в световната история", като отбелязва, че "симулацията продължава няколко поколения,подкрепена от глобални символи като знамето, патриотизма, демокрацията, интересът, отбраната и националната сигурност".
    3. САЩ се основава на християнските принципи
    Томас Джеферсън, главен автор на Декларацията за независимостта, е имал религиозни възгледи в противоречие с християнските патриоти от времето си. Американските историци припомнят, че за Джеферсън не представлявало проблем дали "съседът ти вярва в 20 богове или в нито един" и че Джеферсън е активен застъпник за пълното отделяне на църквата от държавата
  • 4. Свобода за всички
    Журналистът и афро-американски политически активист, Мумия Абу-Джамал, осъден на смърт през 1981 г., изказа от затвора мнението си за националния празник на страната: "Ние живеем в една от най-несвободните системи на Земята. Афро-американците са по-изложени на риск и дори са убити повече от тях, отколкото по време на терор на линча и законите на расовата сегрегация“.
  • 5. Декларацията за независимост е подписана на 4 юли
    Въпреки, че Конгресът одобрил изготвянето на декларацията на 4 юли, повечето историци доказват, че документът е бил подписан на 2 август 1776 г. Камбаната на Свободата, един емблематичен символ на независимостта, е звучала само на 8 юли и не празникът е предизвикал пукнатината. Камбаната се е напукала години преди събитието, поради лошо отливане.

Станете почитател на Класа